ارتودنسی نامرئی همانطور که از نامش پیداست شامل تمام درمان های ارتودنسی می شود که محتاطانه هستند. ایده پشت این نوع ارتودنسی، ارائه جایگزینی زیباتر برای بریسهای فلزی سنتی است تا بیمار احساس راحتی بیشتری کند.
به همین دلیل است که ارتودنسی دندان نامرئی به راه حل ارجح برای بزرگسالان تبدیل شده است، به ویژه کسانی که در مشاغل عمومی کار می کنند و نمی خواهند توضیح دهند که چرا از بریس استفاده می کنند.
با اینکه می توان گفت ارتودنسی ثابت از قدیمی ترین و موثرترین درمان های ارتودنسی برای حل مشکلات پیچیده فک و دندان می باشد، اما امروزه پیشرفت های فراوانی در این زمینه انجام شده است. نسل های جدید ارتودنسی سعی در حل این مشکل داشته و بریس هایی با ظاهر شفاف یا نامرئی تولید کرده اند.
ارتودنسی نامرئی یا اینویزیلاین یک سری قالب های شفاف و متحرک هستند که با استفاده از پلاستیک سخت اقدام به صاف و مرتب کردن دندان ها می کنند. در این ارتودنسی برخلاف ارتودنسی های فلزی، از هیچ گونه سیم یا براکتی استفاده نشده است. اگر نیاز به درمان ارتودنسی دارید، ولی حتی فکر قرار دادن بریس های ثابت و فلزی آزارتان می دهد، ارتودنسی دندان نامرئی بهترین گزینه خواهد بود.
طیف گسترده ای از راه حل های ارتودنسی دندان نامرئی وجود دارد. شما می توانید بسته به سن، میزان پیچیدگی پرونده و امکانات اقتصادی خود گزینه ای را انتخاب کنید که به بهترین وجه با نیازهای شما مطابقت دارد.
ارتودنسی نامرئی را می توان به دو بخش تقسیم کرد: ارتودنسی ثابت نامرئی و ارتودنسی متحرک نامرئی.
بریس های سرامیکی مانند بریس های فلزی عمل می کنند، تنها تفاوت آن ها این است که از ماده ای نزدیک به رنگ مینای دندان تولید می شوند و جایگزینی را ارائه می دهند که تقریباً از بیرون نامرئی است.
برخی از بیماران خوش شانس هستند که از سیم های شفاف برای اتصال براکت های آنها به یکدیگر استفاده می شود. با این حال، در بیشتر موارد، ارتودنتیست از سیم فلزی استفاده می کند. در مورد نوارهای لاستیکی که در اطراف براکت ها قرار می گیرند، توجه به این نکته ضروری است که به مرور زمان و بسته به نوع غذای مصرف شده، به سمت زردی گرایش پیدا می کنند.
مانند بریسهای سنتی، بریسهای سرامیکی نیاز به مراجعه مکرر به متخصص ارتودنسی برای تنظیم دستگاه دارند.
این بریسها از رزین ساخته شدهاند و کاملاً با هر رنگ مینای دندان، سازگاری دارند. این نوع دستگاه به دست آوردن نتیجه تقریبا نامرئی را ممکن می کند.
این عملی ترین و مبتکرانه ترین گزینه برای کسانی است که ترجیح می دهند از یک ارتودنسی ثابت نامرئی استفاده کنند، زیرا رزین با گذشت زمان از بین نمی رود.
وقتی صحبت از قابلیت اطمینان دستگاه به میان میآید، براکتهای شفاف بسیار بادوام هستند و چسبندگی بالایی دارند، اگرچه ممکن است در صورت ضربه از بین بروند یا آسیب ببینند. آنها همچنین نیاز به پیگیری منظم توسط ارتودنتیست برای تنظیم دستگاه دارند.
این نوع دیگری از بریس های نامرئی و ثابت است که از فلز ساخته شده و در پشت دندان ها قرار می گیرد تا یک درمان کاملا نامرئی انجام شود.
بریسهای لینگوال گرانترین بریسهای موجود در بازار هستند، زیرا مقاومت بالایی دارند و همچنین در پشت دندان ها قرار میگیرند.
اگرچه این روش درمانی مزیت بزرگی را ارائه می دهد که مخفی بودن آن است، اما می توانند تلفظ برخی کلمات را دشوار کند، حداقل تا زمانی که بیمار به پوشیدن آنها عادت کند.
آنها همچنین می توانند باعث تحریک و زخم روی زبان شوند. به علاوه این نوع دستگاه نیاز به پیگیری های منظم دارد تا متخصص ارتودنسی بتواند آن را تنظیم کند.
انقلاب واقعی در ارتودنسی نامرئی کمی بیش از 20 سال پیش با الاینرهای نامرئی یا همان اینویزیلاین آغاز شد. آنها ابزارهای متحرک ارتودنسی هستند که از دو اسپلینت شفاف تشکیل شده اند که کاملاً با دندان های بیمار منطبق می شوند و برای حرکت تدریجی دندان ها تا رسیدن به تراز مناسب فشار وارد می کنند.
جزء اصلی آن پلاستیک های سفت و محکم است، یک ماده پزشکی با کیفیت بالا، که با آخرین تکنولوژی ایجاد شده است تا جایگزینی کاملا نامرئی و بدون درد را ارائه دهد. از آنجایی که الاینر ها قابل جابجایی هستند، بیماران می توانند با آرامش بیشتری از وعده های غذایی خود لذت ببرند. همچنین می توانند بهداشت دهان و دندان بهتری داشته باشند، بدون اینکه دستگاه مانع از دسترسی آنها به هر ناحیه ای از دهان شود.
الاینرهای نامرئی بسیار سخت هستند و بعید است که شکسته شوند. آنها هیچ درد یا زخمی در دهان ایجاد نمی کنند اما مانند سایر انواع راه حل های نامرئی، تنظیم کردن بیمار مدتی طول می کشد، و الاینرها می توانند تلفظ برخی کلمات را در چند روز اول دشوار کنند.
به طور کلی مدت زمان ارتودنسی دندان با بریس های نامرئی 18 ماه بوده که ممکن است با توجه به پیچیدگی مشکل هر بیمار این زمان افزایش یا کاهش پیدا کند. البته به خاطر داشته باشید که درمان ارتودنسی زمان بر بوده و به همین دلیل طی کردن مسافت های زیاد برای مراجعه به کلینیک ارتودنسی می تواند واقعا خسته کننده و زمان بر باشد. در نتیجه سعی کنید کلینیک ارتودنسی تان حتی الامکان نزدیک محل زندگی یا کار خود انتخاب کنید.
ارتودنسی دندان نامرئی در مقایسه با ارتودنسی های سنتی مزایای بسیاری دارد که شامل:
حضور این بریس ها درون دهان اصلا مشخص نبوده و اطرافیان به سختی می توانند متوجه آنها شوند.
اینویزیلاین ها به صورت سفارشی و متناسب با قالب فک و دندان هر بیمار ساخته می شوند.
در هنگام غذا خوردن، مسواک زدن یا سایر مواقع ضروری می توان آنها را از دهان خارج کرد.
از آنجایی که اینویزیلاین ها بر خلاف ارتودنسی ثابت ، ضمایم فلزی ندارند، نمیتوانند به بافت نرم دهان آسیب زده و باعث جراحت آن شوند.
متاسفانه ارتودنسی نامرئی علیرغم مزایای فراوانی که دارد، دارای معایبی نیز هست که عبارت است از:
یکی از مهمترین معایب ارتودنسی نامرئی بالا بودن قیمت آن است. از آنجایی که شرکت های بیمه هزینه های این ارتودنسی را پوشش نمی دهند، بنابراین بیمار باید به تنهایی آمادگی پرداخت کل هزینه را داشته باشد.
اینویزیلاین ها برخلاف (ارتودنسی متحرک) باید حداقل 22 ساعت در روز روی دندان ها قرار گیرند و تنها برای غذا خوردن و رسیدگی به بهداشت دهان و دندان از دهان خارج شوند. در واقع اگر قصد شرکت در مهمانی یا جلسه کاری را داشته باشید، اجازه خارج کردن آنها را از دهان نخواهید داشت.
بریس های ارتودنسی نامرئی ممکن است در ابتدا آزار دهنده و حتی دردناک باشند. در واقع عادت کردن دندان ها به حضور ارتودنسی ممکن است زمانبر باشد. در برخی موارد می توان با مشورت پزشک، برای کنترل درد دندان ها مسکن مصرف کرد.
اینویزیلاین ها می توانند بسیار دردسر ساز باشند. از آنجایی که باید بریس های نامرئی ارتودنسی را هنگام غذا خوردن از دهان خارج کرد، اینکار ممکن است در مکان های عمومی و رستوران ها بسیار خجالت آور باشد. همچنین لازم است بعد از خوردن هر وعده غذایی دندان های خود را مسواک بزنید و این به معنی چندین بار مسوراک زدن در روز می باشد.
با این وجود هر یک از این مزایا و معایب ممکن است برای فردی مهمتر از سایرین باشد. به همین دلیل هر شخص باید پس از گرفتن وقت مشاوره از یک متخصص ارتودنسی خوب، معاینه شدن و شنیدن توصیه های دندانپزشک , نوع ارتودنسی مناسب خود را انتخاب کند.
در ارتودنسی نامرئی هزینه عمدتاً بسته به نوع درمان انجام شده، پیچیدگی موردی که باید درمان شود و متخصصی که این روش را انجام می دهد متفاوت است. در واقع، ارتودنتیست ها در اعمال نرخ های انتخابی خود آزادند و بنابراین قیمت ها ممکن است بسته به منطقه جغرافیایی و اعتبار کلینیک متفاوت باشد. عوامل دیگری مانند برندها و تکنیک های استفاده شده نیز در این امر دخیل هستند.
اما می بینیم که امروزه قیمت ارتودنسی نامرئی در تهران تقریباً به شرح زیر است:
ارتودنسی نامرئی یکی از پرطرفردارترین روش های درمان ارتودنسی میان بزرگسالان است که به دو بخش ارتودنسی متحرک نامرئی و ثابت نامرئی تقسیم می شود.
برای بزرگسالانی که دارای ناهنجاری های متوسط و سبک هستند می توان از این نوع ارتودنسی استفاده کرد.
ارتودنسی دندان نامرئی به طور کلی از ارتودنسی مرئی گرانتر است و بسته به نوع درمان انجام شده و متخصصی که این روش را انجام می دهد متفاوت است.